Bedrijfsbezoek BAIV

Op zaterdag 13 November 2021 zijn we hartelijk ontvangen bij BAIV in Nederweert. Een prachtig pareltje aan de ketting van restauratiebedrijven die ons land rijk is. Wat een passie, wat een vakmanschap!

Met bijzonder veel enthousiasme werd uit de doeken gedaan wat het betekent om op commerciele basis militaire voertuigen te restaureren. Dit leverde prachtige anekdotes op over zoektochten naar wrakken en onderdelen. Maar ook over de contacten met de klanten van deze historische voertuigen.

Zo blijkt een Sherman tank een aangename aanvulling voor je pensioen te zijn en kun je al een belastingvrije Halftrack kopen voor de prijs van een middenklasser. De Autoklassieker laat op dit punt toch wel een steekje vallen.

Ook heb ik nooit geweten hoeveel tijd en moeite er in de restauratie van zo’n groen ‘ding’ gaat zitten. Waar vindt je bijvoorbeeld een loop of hoe maak de een gat in een 10cm dikke gevechtskoepel dicht. Naast deze traditionele vaardigheden helpen de moderne 3D reconstructie technieken BAIV om op nauwkeurige wijze zelf originele onderdelen te reconstrueren.
Een prachtig veelzijdige bedrijf dus.


De website van BAIV is indrukwekkend en zeker de moeite waard om nog eens te bekijken. Voor degene die zijn restauratieobject eens echt wil upgraden zijn er nog enkele leuke gereviseerde motoren te koop. Voor een paar euro kun je een Leopard krachtbron in je Alfa, MG, Triumph, Peugeot of Porsche leggen. Als je geen diesel wilt zijn er ook benzine upgrades beschikbaar. Er is zelf een electrische variant waargenomen in de showroom.