WD-40 toepassingen

Tijdens de maandelijkse contactavond op 8 oktober 2019 kwam Jos Joosten, regionaal account manager bij WD-40 company, een product presentatie geven.

Aangezien onze voorzitter zojuist met trots de gewonnen beker voor “de slimste club” aan de 37 aanwezige leden had getoond, liet Jos zich niet onbetuigd om dit te toetsen. Een ieder viel direct door de mand bij de vraag waar de afkorting WD-40 voor staat.

In 1953 is het product in San Diego (USA) ontwikkeld als roestwerend middel voor raketten. Men had maar liefst 40 pogingen nodig om de juiste formule te ontwikkelen voor dit “Water Displacement” product.
Het succes van dit product is evident. De firma groeide uit tot een beursgenoteerde onderneming, met een omzet van $500 miljoen dollar en is actief in meer dan 176 landen (zie ook wd40 company )

Jos vertelde over de veelzijdige toepassingen: Van kraak en piep preventie tot en met het verdrijven van duiven uit de dakgoot. Al merkte Walter daarbij op dat je waarschijnlijk het succesvolste bent als je met een bus raak gooit.

Naast de bekende multi-spray, welke overal verkrijgbaar is, worden er ook een aantal specials gevoerd voor de automotive industrie. Gerrit haakte hier enthousiast op in door te vertellen dat de garagewereld de droogsmeerspray met PTFE gebruikt om draaggordels te smeren.

Jos eindigde met enkele product demonstraties. Het verschil tussen super kruipolie en de multi-use olie werd aangetoond. De vochtverdrijvende werking werd gedemonstreerd en Benno mocht het gemak van snij-olie ervaren met een boor-demo.

Uiteraard werd de opgedane kennis getoetst. Het examen werd door 3 leden met een 10 en een griffel afgesloten: Ton Schreurs, Benno Kroese en Pieter Veenje. Zij togen met de nodige flacons WD-40 huiswaarts.
Voor de overige leden waren er zeer kleine handige flaconnetjes met snelle kruipolie en/of siliconen-olie.

Kortom, een leuke avond met enkele tips:

  • Gebruik geen multi-use olie voor het smeren van O-ringen. Ze kunnen hier hard van worden. Je kunt beter siliconen olie gebruiken.
  • Schudt de flacons voor gebruik. Je krijgt er dan meer uit.
  • WD-40 is WD-40. Er zit geen kwaliteitsverschil tussen de flacons van de Action en de betere automaterialenzaken.
  • WD-40 bevat geen brandbaar residu. Je kunt er je verdelerkap mee inspuiten nadat deze nat is geworden. Desalnietemin wordt contact spray aanbevolen omdat deze niet vettig is.
De belangstelling was groot.